Pàgines

dimarts, 8 de març del 2011

Homenatge popular a Pompeu Fabra

L'any passat amb l'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua per a tot i per a tothom" que vam poder gaudir a l'Espai Betúlia, Badalona, ciutat on va viure Fabra durant 25 anys, va retre homenatge al filòleg. El proper diumenge 13 de març a les 12 hores comença un petit recorregut a manera d'homenatge que ens portarà del monòlit dedicat a Fabra (plaça Assemblea de Catalunya, davant del Viver) passant per la plaça Josep Cortinas (12,20), on Fabra començà el seu diccionari, fins al carrer de la Mercè, 34 (12,40) on va viure 25 anys i on es descobrirà una placa commemorativa.

Hi participen: Odile Arqué, Ester Franquesa, Coloma Lleal, Jordi Manent, Marcel Mauri, Orfeó Badaloní, Valentí Soler, Andreu Solsona i veïns i veïnes del carrer de la Mercè.

1 comentari:

Francesc Alfambra ha dit...

Allà hi serè sense falta. Si hi ha alguna cosa que tenen clara les dictadures com obviament va ser el feixisme franquista, a part d'eliminar físicament els vençuts, és la destrucció de la seva obra, per borrar-los de la història, i així poder reinventar-se-la i manipular-la en benefici propi. Això és exactament el que van pretendre fer els falangistes amb en Pompeu Fabra a Badalona, i més exactament al carrer de la Mercè on vivia: calar foc a la seva biblioteca! Com a bons deixebles de "sus catòlicas majestades" a Córdoba i Granada, o de Hitler a Berlín, els feixistes espanyols ho fèien "todo por la patria!"

Aquest desgreuge té un alt valor simbòlic, de recuperació de la memòria històrica i la dignitat, no soalment d'una ciutat -Badalona- sinó la de tot un poble, el poble català. Imprescindible!!

francesc alfambra